Wednesday, May 23, 2007

Sapjes


Gisteren ben ik na een uurje catsitten - buurvrouw Marjan zit in Italië - naar de Match getrokken. Normaal gaan we altijd naar de Colruyt, maar omdat het maar een paar zaken waren die we nodig hadden, op naar het Zuid dus. Maar goed, hup, een winkelmandje en lijstje bij de hand. Eerst wat groentjes: veldsla, komkommer, wortelen, champignons, radijsjes, twee gele paprika's, alfafa, preischeuten en nog andere scheutjes die de kleur hebben van rode kool. So far, so good!

Na nog wat verder gewinkeld te hebben kwam ik bij de dranken. Dilemma alom. Zou ik nu Pepsi of Fanta meenemen of niet? Nee dan maar.

Ik haat, maar haat dan ook water. Alleen met bubbels krijg ik het binnen. Dus ik zoek echt iets dat de pijn kan verzachten. Even was ik euforisch toen ik dacht het alternatief gevonden te hebben: sapjes. Mijn enthousiasme kreeg een flinke deuk toen ik - iets wat ik nooit doe - de verpakking van een bus Minute Maid Tropical en Appelsientje Appel van dichterbij inspecteerde. Respectievelijk 11 en 10,5 gram suiker per 100 ml. Hm, dat leek wel mee te vallen. Benieuwd hoeveel er in Pepsi zou zitten, repte ik me naar de locatie van die flessen iets verder in de rij. Wat??? Ook 11 gram per 100 ml. Dat kan toch niet zijn.

Vanmorgen - toen ik bij het ontbijt appelsap dronk - las ik op de bus dat er alleen maar natuurlijke suikers in het sap zit. Maakt dit een verschil?

Hoe zit dat nu precies? Iemand enig idee?

3 comments:

Thomas said...

Natuurlijke suikers verteren gewoon beter, maar voor je tanden blijft het eenzelfde soort aanval.

Suikers zoveel mogelijk vermijden (zeker in dranken), maar light-dranken nog meer ! Niks zo vernietigend als één slok Cola Light bijvoorbeeld...

mick said...

Volgende week eens langskomen in de kruideniersstraat, en het boek van Sonia Kimpen komen lenen. Die legt dat allemaal perfect uit! :)

Franky Aelbrecht said...

Tip : koop persappelsienen, pompelmoezen en pers ze uit. Dat is het enige fruitsap waarbij je de garantie hebt dat het gezond is. Al die fruitsappen in de winkels zijn een pak minder gezond.
Een andere tip : de watersoorten van Carpe Diem (hier in Aalst te verkrijgen bij O'Cool).