Wednesday, April 4, 2007

Urban exploring


Maar zelden kom je vandaag de dag iets tegen waarvan je denkt "Wow, dat lijkt me echt iets fascinerend te zijn!" Nu spreek ik natuurlijk voor mezelf, maar misschien moet ik toch maar eens werk maken van datgene waar ik een paar jaar geleden al mee wou beginnen, namelijk veel meer aandacht besteden aan de kunst die fotografie toch wel is. En om het een extra touch te geven, dacht ik zo bij mezelf: "Laat ik meteen maar urban explorer worden." Oude industriële gebouwen, ziekenhuizen, zwembaden, ... die al jaren leegstaan vastleggen voor de toekomst lijkt me wel wat. Het leven dat er eens plaats vond, lijkt van de ene op de andere dag verdwenen te zijn. Vaak lijkt iedereen overhaast vertrokken te zijn. Kranten liggen er nog zoals destijds. Voorwerpen slingeren rond alsof ze gisteren nog gebruikt werden. Je kan nu, anno 2007, momentopnames maken van tien, twintig jaar geleden. Een paar jaar geleden bezocht ik zeer kort de Brepols site, helaas zonder camera. Dat is iets wat ik wel nodig heb, een nieuwe camera. Mijn prachtig Olympus toestel dat Kaatje en mij vergezelde op onze verre reizen ligt thuis, maar hiervoor wil ik een nieuwe digitale camera aanschaffen. Alleen is de vraag: welk merk, type?


Misschien moet ik het eens vragen aan Andre Joosse, een urban explorer in hart en nieren. Hij combineerde zijn passie voor industriële architectuur en fotografie, en is één van de weinige Nederlanders met deze geweldige hobby. Op zijn website vind je indrukwekkende foto's terug van onder meer oude textielfabrieken, ziekenhuizen, koolmijnen en residenties. Meest in het oogspringend in zijn sublieme online collectie foto's is het mortuarium op het Schoonselhof. De tafels, de lades in het lijkenhuisje, de formol, de documenten. Ronduit indrukwekkend!

2 comments:

Tim Freh said...

André is super! Ik ben hem eens tegengekomen op een exploration door de Castaert mergelgrotten. Ik heb hem eens kunnen helpen aan de Val-Benoit locatie.

Zijn website is ook super. Alleen jammer dat hij helemaal van Goes moet komen aankarren als hij wil exploren.

Zelf vindt ik Urbex fantastisch!

maarten said...

en niet te vergeten: abandoned places!