Wednesday, March 28, 2007

Heroes avant la lettre

U weet het of u weet het niet, maar vandaag vallen er een hele reeks goeie series te rapen op televisie. Eentje daarvan is Heroes waarin een aantal figuren met bijzondere gaven centraal staan. Nathan Petrelli (Adrian Pasdar) kan vliegen, Peter Petrelli (Milo Ventimiglia) kan gaven van anderen nabootsen, DL Hawkins (Leonard Robert) kan zich dwars door harde materie verplaatsten, Niki/Jessica Sanders (Ali Lartner) heeft een supersterke dubbele persoonlijkheid, Micah Sanders (Noah Gray-Cabey) kan technologieën probleemloos beïnvloeden, Hiro Nakamura (Masi Oka) heeft de tijd onder controle, Matt Parkman (Greg Grunberg) kan gedachten lezen, Isaac Mendez (Santiago Cabrera) kan de toekomst schilderen en Claire Bennett (Hayden Panettiere) is onverwoestbaar. Kortom, een bont allegaartje.

Je zal denken, ok, dit is dé show met de meest unieke invalshoek van de laatste jaren, maar toch. NBC kwam eerder al eens op de proppen met een serie rond personen die net dat ietsje meer bleken te hebben. Daarvoor moeten we terug naar 4 oktober 1985, toen Misfits of Science zijn première kende.

De Show draaide rond vier superheroes, elk met hun eigen specifieke gave. Dr. Billy Hayes (Dean Paul Martin) wierp zich op als leider van de 'misfits'. Hij was wetenschappelijk onderzoeker aan het Humanidyne Institute. Dr. Elvin 'El' Lincoln (Kevin Peter Hall), was Billys collega en had het talent in zich om door middel van hormonale behandeling te kunnen krimpen. Zijn sociaal leven stond echter niet op punt. Ondanks het feit dat hij als kleurling groot was, bleek basketbal niet echt voor hem weggelegd. Johnny Bukowski, aka Johnny B. (Mark Thomas Miller) was in de eerste plaats een muzikaal talent. Deze rock & roll muzikant verkreeg zijn superkrachten nadat hij on stage een elektrische schok kreeg. De man was als het ware elektrisch geladen, waardoor hij zich supersnel kon verplaatsen, maar tevens zeer kwetsbaar bleek te zijn voor water. De enige vrouw in het gezelschap is een zeer jonge Courteney Cox. Gloria Dinallo, een jeugddelinquente die telekinetisch het één en ander voor mekaar krijgt.
In totaal werden 16 afleveringen ingeblikt en 15 vertoond op televisie. De serie was ook bij ons te zien in de jaren '80. Ondertussen zijn er nog maar twee van de vier 'misfits' in leven. Dean Paul Martin kwam op 35-jarige leeftijd in 1987 om het leven in een vliegtuigongeluk (San Gorgonio Mountain) en Kevin Peter Hall overleed op dezelfde leeftijd in 1991 aan aids.

No comments: