Monday, August 27, 2007

Links en rechts


Misschien is het antwoord eenvoudig ergens op internet te vinden - ik ben gewoon te lui om het op te zoeken - dus met veel plezier vraag ik jullie mening eens over hetvolgende...

Sinds jaar en dag heb ik van die apparaatjes gehad om muziek door mijn oren te laten weerklinken zonder dat mijn omgeving hier last van heeft. 25 jaar geleden begon dat met walkmans en nu is het mijn iPod video.

Maar waarom, oh, waarom, staan er op mijn oortjes telkens R en L. Okay, zodat je de R rechts kan doen en de L links, maar maakt dit eigenlijk iets uit? Volgens mij klinkt dat allemaal hetzelfde. Niet?

5 comments:

sart said...

Ik meen een duidelijk verschil te horen. Maar t zal weer aan mij liggen...

wout said...

Volgens mij zijn er twee redenen:

- Stereo is opgebouwd uit links en rechts en wordt ook heel bewust zo afgemixt. Zeker met video is het belangrijk dat je geluid in dezelfde richting gaat als het beeld.

- Een tweede punt is ergonomie. De iPod oortjes (alleszins de nieuwste) hebben wel degelijk een linker en een rechter kant. Je trekt je schoenen ook niet andersom aan.

Unexpected said...

Alle2 juist: idd voor het stereo effect correct te horen, maar ook de "pasvorm" is anders. Er is nog een ander verschil: de luidsprekers zijn anders gepositioneerd. dit zie je in veel headphones. die zijn zo gericht om het geluid optimaal in je oor te richten, als je ze omdraait is dit niet meer het geval en dat hoor je... althans ik hoor dat toch :-)

metjew said...

rechts of links maakt niet uit, mijn vraag is waarom mn rechterkant van mijn oortjes alsan eerst kapot gaat! aha! :) (das al 4paar dit jaar)

Sed said...

Het is zoals ze hier zeggen, left en right maakt wel uit hoor, zeker bij ipods, probeer maar eens het rechter oortje in je linker oor te steken, dat zal niet zo goed zitten.
En ook voor stereo is er een verschil hoewel het hier natuurlijk niet uitmaakt of je nu rechts bij rechts en links bij links steekt of omgekeerd maar luister maar eens naar iets van the knife (like a pen ofzo) dan hoor je dat wel dat daar een verschil op zit.